Při výběru židlí je však potřeba mít na zřeteli nejen estetické tvarování a materiálové řešení sedacího nábytku, ale především jeho funkčnost. Dobrá židle by měla být pohodlná, dostatečně stabilní a pevná. Má poskytovat optimální podmínky pro zdravé, t. j. fyziologicky správné sezení, a tedy i pohodlné jedení. Člověk by se měl při sezení resp. konzumaci jídel a nápojů cítit co nejpřirozeněji. Nesprávné sezení způsobuje zvýšenou námahu a únavu svalů a také tím trpí naše páteř. Jídelní židle by měla být zároveň lehká, aby jí bylo možné snadno manipulovat při sedání a vstávání od stolu.
Na zabezpečení správné polohy při sezení se podílejí jak přiměřené velikostní parametry židle, vhodný sklon opěradla, tak správný úhel mezi sedákem a opěradlem. Důležitým kritériem je také správná vzdálenost mezi plochou sedáku a stolovou deskou, která má být v rozmezí 27-30 cm.
Pokud je tato vzdálenost příliš malá, člověk má tendenci hrbit se, a takové nesprávné držení těla může potom být příčinou bolestí páteře. Naopak nepřiměřeně velká vzdálenost zvyšuje namáhání rukou a ramen, protože člověk na stůl dobře nedosáhne a musí zvedat ruce velmi vysoko. V rodinách s dětmi se samozřejmě nesmí zapomínat ani na ty nejmenší. Dětský sedací nábytek by měl zohledňovat ergonomické a typologické požadavky dítěte, měl by být zdravotně vyhovující a zejména bezpečný.