Umístění jídelního stolu uprostřed místnosti je však ve většině dnešních bytů "prostorovým přepychem". Příjemnou výjimkou jsou velkometrážní byty s místností, která je vyhrazena na stolování, nebo byty s volnou, tzv.. "Otevřenou" dispozicí. Ve standardních bytech lze stůl umístit pro nedostatek místa většinou jen v rohu místnosti, v blízkosti stěny či okna, ve výklenku a pod. Důležité však je, aby se jídelní sestava nacházela mimo místo zvýšeného pohybu, čili v místě tzv.. provozního klidu. Pro tento účel je nejvhodnější kuchyně nebo místnost situovaná v jejím blízkém "sousedství".
Prostorové řešení místnosti má v konečném důsledku vliv i na volbu stolu a sedacího nábytku, který by měl mít vhodnou velikost a tvar. Nábytek má mít takové rozměry, a má být uspořádán tak, aby umožňoval pohodlné jedení, bezproblémový přístup ke stolu i vstávání od stolu. Velikost stolu i počet židlí má samozřejmě vycházet z potřeb rodiny a umožňovat pohodlné stolování pro všechny členy domácnosti. Byty větších kategorií se doporučuje zařídit jídelním nábytkem alespoň pro 6 až 8 osob.