Stoly a židle

Jelikož se u stolu schází celá rodina, měli bychom se o tomto nábytku dozvědět něco víc.

Standardní prostor určený každému stolujícímu je většinou 60 až 80 centimetrů a mezera 30 až 40 centimetrů. Tento rozměr je dostatečný k tomu, aby si stolující navzájem nepřekáželi a měli kolem talíře dostatek místa na příbory, sklenice, misky a ubrousky.

Výška jídelního stolu se vyrábí do 70 - 75 centimetrů. Této výši by měly odpovídat i vaše jídelní židle - mezi sedadlem a spodní hranou stolu by měl zůstat volný prostor cca 30 - 35 centimetrů.

Také výška sedáku židle není náhodná, měla by vyhovovat pohodlnému sezení a pohybovat se někde kolem 45 centimetrů. I na umístění židlí kolem stolu musí být vyčleněn potřebný prostor - pro pohodlné usazení a sezení, vysunutí židle při vstávání se počítá se vzdáleností 50 centimetrů od hrany stolu.

Velikost stolu by měla odpovídat těmto rozměrům a předpokládanému počtu stolujících. Tvar stolu a židlí určuje vkus majitele a možnosti prostoru. Na výběr máme obdélníkové, i čtvercové stoly, taky stoly kulaté a elipsovité.

K těmto tvarům je snad potřeba připomenout jeden praktický postřeh, a to: kulatý stůl při umístění i používání zabere vždy více místa než hranatý. Stoly všech tvarů se vyrábějí i v rozkládacích provedeních. Je to velmi praktické řešení pro menší interiéry, kde někdy stoluje i více lidí. Stůl je možné u této příležitosti rozložit pro potřeby více strávníků, nebo honosnější menu.

Stoly a židle jsou často používaným prvkem nábytku a proto by měly být vyrobeny z kvalitního materiálu, který se dobře udržuje. Věřte, že ani nejlepší pokrmy by nám na nestabilní, nepohodlné židli, u kolísajícího stolu příliš nechutnali a náš zážitek s příjemného stolování by se nadobro vytratil.