Kvalitní židle pro správnou kuchyni

Když kupování nábytku tak říkajíc "odfláknete", může to mít dlouhodobé důsledky na vašem zdraví i nervech. Platí to i při výběru kuchyňské židle.

Ať je hlavně pohodlná
Pohodlné sezení na židli je dáno několika faktory - mezi nimi jsou i tak zdánlivé maličkosti, jako je délka sedadla. První věc, kterou musíme zkontrolovat, je pohodlná výška - a ta je logicky pro každého člověka jiná. Každou židli si v obchodě musíme důkladně vyzkoušet. A to nejen tak kdekoli v prostoru, ale přímo u stolu. A zase ne při ledajakém, ale přímo u toho, u kterého budeme sedět doma.

Změřte si stůl
Pokud stůl doma máme a chceme dokoupit jen židle, změříme si doma výšku stolu, v obchodě vybereme stejně vysoký a na vyhlídnuté židle se bez okolků usadíme přímo u něj. V některých obchodech mají na stolech i nádobí - a tím lépe si můžeme vyzkoušet, zda se nám bude pohodlně a příjemně stolovat. Všimneme si, jak vysoko je stolová deska vzhledem k našemu předloktí - mělo by svírat zhruba pravý úhel.

Vyzkoušejte i opěradlo
Důležité je opěradlo židle, a to nejen jeho délka, ale i sklon a případné prohnutí. Výhodou ohýbaného dřeva je možnost vytvarovat bederní opěrku - vypouklinu v oblasti kříže, což je pro pohodlí a správné držení zad zásadní. Podobný tvar by měl mít i opěrák čalouněný, vyplétaný, prostě každý.

A tady jsme u úhlu, který má svírat sedadlo a opěradlo židle. V případě zmíněného kyčelního prohnutí bude však úhel proměnlivý, v nižší křížové části menší, nahoře úhel větší. U rovného opěradla dáme pozor na příliš kolmé opěradlo blížící se pravému úhlu.

Opěradlo volíme raději vyšší, ať už bude čalouněné nebo dřevěné. Výšší, flexibilní a širší opěradlo je také znakem pohodlnosti, na takové židli se nám pravděpodobně bude sedět dobře.

A nakonec nohy ...
A co nohy židle? Zadní nohy mají trošku ubíhat, židle by měla být mírně "rozkročená" směrem dozadu (ale ne příliš, abychom při chůzi kolem ní nezakopávali). To je důležité u židlí, které bereme ke stolování na terasu, ale především na trávník, kde není dokonale rovný terén, tyto židle by měly být co nejstabilnější.