Jak vybrat kvalitní jídelní židle?

Kdo má židli, bydlí ...

Zdomácnělé pořekadlo, ve kterém je kus pravdy. Mohutný prostorný stůl a stabilní pohodlná židle tvoří odnepaměti srdce kuchyně a jídelny - základ pohody a soudržnosti rodiny, která se zpravidla při jídle schází a sytí zde nejen hladové krky, ale také probírá záležitosti celého dne a jaksi "se upokojuje" z pracovního tempa do pomalejších obrátek rodinné pohody. K té přispívají nejen endorfiny vyplavené v průběhu konzumace pokrmů, ale také pohodlí "dobrého posezení".

V méně prostorných bytech bývá jídelna často prostorově okradena a stylizovaná do minimálních rozměrů - skládacího stolku a jedné či dvou židlí, případně barového pultu se stoličkami. Pro pořádání slavnostních hostin a pohodlné posezení to není zrovna ideální, ale i tato forma má však dobré řešení. Spočívá v nákupu kvalitních židlí, odpovídajících rozměry možnostem prostoru a požadavkům uživatelů. Nijak výjimečné nejsou ani skládací a mobilní kousky, které se dají prostě odstavit a při další běžném provozu nezabírají žádné místo.

V každém případě také u toho nábytku by měla platit hlavní zásada - měl by být pro užívání bezpečný, stabilní a pohodlný. V klasických jídelnách s dostatkem prostoru využijeme tento komfort a nešetříme na soupravách jídelních stolů se židlemi. Solidní nábytkové sestavy sice nejsou z nejlevnějších, v mnoha případech ale své uživatele "přežijí" a mohou následně sloužit možná i další generací. To platí především o celodřevěném nábytku, který tolik nepodléhá diktátu módy a neztratí na kvalitě ani dlouhodobým a častým užíváním. Klasické jídelní židle bývají s vyšším opěradlem, často jsou pro pohodlnější posezení čalouněné.

Naopak nové trendy dávají zelenou plastu, který kromě dobré tvarovatelnosti vyniká také barevností. Takový nábytek se však spíše než do klasických jídelen hodí k moderní minimalistické kuchyni a často bývá kombinován se skleněnými stoly a stolky, které jsou velmi efektní, zato však náročnější na údržbu. Do rodiny s malými dětmi se proto moc nehodí a proti mohou v tomto případě hovořit i poměrně ostré hrany, které mohou být pro batolata a děti předškolního věku úskalím. A když jsme už u těch nejmenších členů rodiny - i oni si určitě zaslouží svoji pohodlnou židli. V nabídce jsou soupravy dětských stolků a židlí, nebo bezpečné sedačky zajištěné proti přepadnutí a vypadnutí dítěte.